Spis dig sundere!

 

Hvorfor nogle fødevarer eller næringsstoffer er særligt gode for dig

En tjeneste til alle jer, som gerne vil vide mere om hvorfor nogle fødevarer eller næringsstoffer er særligt gode for dig.

Sundhedsmæssige effekter af hvedegræs

Hvedegræs er ikke et nyt fænomen, når det kommer til sundhed. Faktisk så kan hvedegræsk spores 5000 år tilbage til det gamle Egypten, hvor hvedegræs blev anprist for dets gavnle effekt på helbred og vitalitet. I Indien har hvedegræs været velintegreret i kulturen i flere tusinde år! Så faktisk er det bare os i Vesten, der har været sløve i optrækket, og først fik introduceret hvedegræs i 30’erne. Og nu igen, er hvedegræs helt fremme og hypet hos os sundhedsfanatikere! Og forståeligt nok, for sundt, det er det i hvert fald! Og så dufter det af nyslået græs – en duft jeg personlig elsker!

Sundhedsmæssige effekter af hvedegræs

Hvedegræs høstes lige før begyndende frøsætning, juices eller tørres og pulveriseres. Indholdet af mineralerne K, Na, Ca og Mg stiger lineært henover vækstperioden, mens indholdet af Zn, Mn og Fe stabiliseres efter den 8. dag i vækstperioden. Hvis såning sker i god jord, så er hvedegræs i stand til at optage hele 92 ud ag de 115 kendte mineraler fra jorden! Ved at høst umiddelbart før frøsætning, sikres derved det højest mulige indhold af de førstnævnte mineraler. Det anslås at indholdet af essentielle, nonessentielle aminosyrer, vitaminer og mineraler i 6,8 kg (15 pund) hvedegræs svarer til indholdet i 159 kg (350 pund) “almindelige” grøntsager. Det er da til at tage at føle på!

Hvedegræs juice har desuden et særligt højt indhold af vitamin K

Hvedegræs juice har desuden et særligt højt indhold af vitamin K, som er vigtig for blodets koaguleirng – dvs. størkning af blodet ved sår, så blødningen stopper. Men den primære årsag til hvedegræs’ popularitet skyldes især den antioxidative effekt, pga. et højt indhold af flavonoider, flere former af klorofyl og visse enzymer. Hvedegræs indeholder op mod 70% klorofyl, som har en række af positive effekter. Klorofyl har samme struktur som hæm-molekylet, som er det iltbærende molekyle i vores røde blodlegemer. Eneste forskel er, at klorofyl har magnesium bundet i dets center frem for en jern, der er bundet i hæm-molekylets center. Klorofyl er derved vigtig for bloddannelsen og ilttransporten. Klorofyl har en antimikrobiel og antioxidativ effekt. Hvedegræs’ indhold af enzymerne superoxid dimutase (SOD) og cytochrome oxidase bidrager med en væsentlig antioxidativ effekt, da disse enzymer kan omdanne reaktive oxygen species (ROS) til uskadelige eller mindre skadelige stoffer.

Men opremsningen af gavnlige effekter af hvedegræs juice er slet ikke færdig

Men opremsningen af gavnlige effekter af hvedegræs juice er slet ikke færdig! Artiklen afslutter konkluderende, at hvedegræs juice mindsker træthed, giver bedre søvn, medfører naturlig regulering af blodtryk og blodsukker, forbedrer fordøjelsen, samt hjerte- og lungefunktion, medfører langsommere cellulær aldring. Derudover har studier vist, at hvedegræs juice kan være fordelagtig under forstoppelse, eksem, forkølelse, anæmi (blodmangel), diabetes og sågar cancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *