Semlor – den svenske udgave af fastelavnsboller

Bedre sent end aldrig, siger man.. ikke sandt? Jeg har tydeligvis haft for travlt på det sidste, så nu kommer der lige en opskrift på semlor haltende. Det er min debut med semlor, så om de blev, som de skulle, ved jeg ikke, men de smagte skønt 😉

Normalt bruger man ikke creme i semlor, men fordi jeg er fan af kagecreme, har jeg skiftet det ud med marcipan  og mælk. Om du vælger den traditionelle er helt op til dig 🙂 Her kommer opskriften på min version af semlor.

Opskrift på semlor:

12 stk.

Bollen

 • 25 g gær
 • 60 g smør
 • 1 spsk sukker
 • 2 dl mælk
 • 1 tsk kanel
 • ca. 200 g hvedemel
 • knivspids salt
 • 1/4 fløde
 • creme (her snød jeg og rugte Dr.- Oetkers Kagecreme)
 • flormelis

Sådan laver du semlor:

 1. smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld dernæst dette i en skål og opløs gæren heri. Sørg for at smørret/mælken ikke er for varmt, når du tilsætter gæren.
 2. kom sukker, kanel og salt i og tilsæt dernæst melet lidt efter lidt.
 3. ælt dejen til den stadig er lidt klistret og lad den hæve til dobbelt størrelse.
 4. Tænd ovnen på 225 grader.
 5. Tril derefter 12 lige store boller og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve endnu en gang i ca. 30 min.
 6. Pensel bollerne med æg, inden de kommes i ovnen i ca. 6 min.
 7. Tag bollerne ud, når de har fået en pæn farve og lad dem køle af på en rist.
 8. Når bollerne er afkølet skærer du den øverste 1/3 af toppen af, og udhuler den nederste del af bollen. Eftersom jeg ikke lavede mine semlor på traditionel vist, så genanvendte jeg ikke det overskydende fyld (egentlig fjollet i disse vi-må-ikke-smide-mad-ud-tider).
 9. Jeg lavede kagecreme og kom i hulningen af bollen, hvorefter jeg kom flødeskum på med en sprøjtepose. Når fløden er kommet på, lægger du det lille “låg” ovenpå. Stiller dem på et fad og de drysses med flormelis.
 10. Velbekomme 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *