Hjemmelavet proteinbar – sådan gør du!

Indledning

Et af de mest kendte kosttilskud der kan købes i størstedelen af landets fitnesscentre, såvel som almindelige supermarkeder, er i dag proteinbarer. Kosttilskuddet kan fås i et stort og bredt udvalg af både mærker og smagsvarianter, og har indenfor de seneste år gjort sig selv meget populære i folkets øjne. Dog ligger prisen på disse bare somregel relativt højt, og det er ikke noget der falder uden for normen, hvis priserne hos det lokale supermarkede ligger på omkring de 20,-. Dog er der en alternativ metode til at få sin daglige sunde snack uden at skulle ligge en mindre formue om måneden, og det er mildest talt så nemt at alle vil kunne klarer sig igennem metoden. Dette er nemlig at lave sine egne proteinbarer fra bunden af, så du billigt og lækkert kan sørge for at du vedligeholder dit daglige proteinindtag.

Hvorfor proteinbarer?

Proteinbarer er et utroligt godt supplement til det daglige proteinindtag, som gør det nemt for dig at erstatte en ellers usund snack, såsom den ekstra chokoladebar der sniger sig ned i indkøbskurven, med en sund og næringsrig proteinbar.

Som kosttilskud har proteinbarer de samme fordele som tilskud såsom proteinpulver, hvor kroppen tilføres den nødvendige mængde protein der skal til for at du er sikker på at din krop har alt den energi den har brug for til optimal muskelopbygning.

Derfor er det mest optimale at indtage i forbindelse med dannelse af muskelmasse en proteinkilde, der stadig indeholder nogle hurtige kulhydrater som kroppen kan bruge til forbrændningen i stedet for proteinen som helst skal benyttes ubeskåret til muskelopbyngning og restitution. Udover dette er proteinbarer et utroligt lækkert supplement, som kan laves i forskellige smagsvarianter, så du med garanti vil kunne finde noget som du vil kunne lide. Der findes utrolig mange forskellige opskrifter som kan findes rundt omkring, og her har vi valgt en nem og lækker opskrift, med et utroligt godt proteinindhold.

Ingredienser – potion af 10 stks. Proteinbarer.

2 spsk. peanutbutter

2 spsk. honning

100 gram dadler

50 gram kokosmel

150 gram havregryn

2 spsk. vand

100 gram mandler

2 æggehvider

(kan udelades!).

50 gram mørk chokolade (70 %)

evt. ekstratilbehør (Dog ikke nødvendigt)

Smeltet mørk chokolade.

3 spsk. proteinpulver (fx vanilje eller chokolade)

sådan laves de

Du starter med at tage dadler og fjerne stenene fra disse. Derefter tages vand, peanutbutter og honning og blendes sammen med dadlerne til en flydende masse uden klumper og ujævnheder. Her anbefales det at benytte en stavblender, for at evt. ingredienser ikke sætter sig fast i en normal blender, og egentlig også bare for at undgå et større rod.

Herefter hakkes både mandler og den mørke chokolade relativt groft. Du vurderer her selv hvor groft du vil hakke mandler og chokolade, da dette er en simpel smagssag for den enkelte om hvor store stykkerne skal være i proteinbarerne.

Herefter tilsættes resten af indgredientserne til massen, og blandes grundigt sammen, så du igen har en masse med en ensformet konsistens, dog stadig med stykkerne af mandler og chokolade.

Her er det vigtigt at der kun blandes med håndkraft og at du her ikke benytter blender eller stavblender igen, da dette vil gøre det endelige resultat til en ensartet og halvblød masse som i længden vil være en smule kedelig at sætte tænderne i.

Herefter rulles massen ud imellem to stykker bagepapir, sådan at massen bliver bredt god ud på bagepladen, med en ensformet og jævn højde. Her anbefales det at massen rulles ud sådan at tykkelsen på laget er omkring 1,5cm tykt, hvilket gør at dine proteinbarer hverken bliver for tørre eller for bløde og usammenhængende.

Derefter sættes bagepladen i en forvarmet ovn på 175 grader, og bages i 15-20min, alt afhængigt af ovnen. Et godt tegn på at dine proteinbarer er færdige, er at massen får en god og gyldenbrun farve. Herefter er massen lige til at tage ud og skære op i ønskede størrelser. Her anbefales det at man på en potion deler massen op i ca. 10 barer, da dette gør at hver bar indeholder en jævn men effektiv mængde protein og energi.

Sidst men ikke mindst kan du her vælge at pynte dine proteinbarer af med smeltet chokolade, og evt. mandeldrys, som en lækker detalje til dine sunde snacks.

Opbevar herefter dine proteinbarer i lufttæt emballage, så holder de sig bedst.

Denne opskrift kan ligeledes benyttes til at lave sprøde proteincookies. Her benyttes præcis samme fremgangsmåde, hvor du dog i stedet for at rulle massen ud i en tykkelse af 1,5cm, kan rulle massen endnu tyndere ud og udskære som cookies, hvilket vil gøre at de efter bagning vil være tynde og sprøde, hvilket gør dem til en mindre potion, som er idéel til en snack du kan tage med god samvittighed.

Energiindhold

Disse proteinbarer er relativt høje på kalorier, hvilket gør dem idéele til bl.a. øgning af vægt i muskelmasse og evt. bulk-fase. Udover det indeholder disse proteinbarer også en relativ stør mængde kulhydrat og fedt. Dog er fedtkilderne utroligt sunde og gode, da disse kommer fra bl.a. mandler og peanuts som indeholder massere af flerumættede fedtstoffer, der har flere gode virkninger på kroppen. Udover dette vil kulhydratmængden også gøre sig nyttig, da dette vil sørge for at de sunde proteiner og fedstoffer ikke går til almen forbrænding efter et evt. træningspas. Derimod vil kroppen benytte de hurtigt optagelige kulhydrater til dette i stedet, hvilket sikrer dig at du benytter ressourcerne optimalt til din muskelopbygning. Energi-indholdet vil formentlig variere en lille smule fra bar til bar, men dog ser det gennemsnitlige macro-indhold pr. bar således ud:

  • Energi: 253 kcal (1059 kJ)
  • Kulhydrat: 29,0 gram
  • Protein: 10,0 gram
  • Fedt: 11,6 gram

Opsamling

Disse proteinbarer er altså helt perfekte til dig der har brug for at supplement til dit generelle, daglige indtag, hvor du måske har udfordringer med at få indtaget nok kalorier igennem de almene måltider. Derudover er dette også en perfekt løsning som et supplement til kosten, som benyttes lige efter træning for at sikre dig at dine muskelgrupper modtager alt den næring og energi den har brug for lige efter træning.

Dog henvender lige denne opskrift sig primært til styrketrænere, eller atleter der fokusere på muskeldannelse og styrke. Denne opskrift er med det høje kalorieindtag, nemlig ikke det optimale valg til bl.a. konditionstræning, hvor du måske har en målsætning på at tabe de ekstra kilo fra sidebenene. Dog vil de da kunne bruges som måltidserstatning, da alle ingredienserne i disse proteinbarer er sunde og naturlige energikilder, som ofte ses alene indgå i sund og varieret kost.

Hvis du har blod på tanden efter flere af denne slags opskrifter, vil der desuden altid være alternative udgaver og løsninger som kan findes på nettet, hvor der flittigt deles forskellige opskrifter, såsom kaloriefattige udgaver af samme slags barer samt en masse andre proteinbaserede snacks og retter.

Dog har alle denne slags opskrifter til fælles, at de med naturlige energikilder, skaber en god og nem løsning til at vedligeholde en sund og effektiv kost, til den aktive motionist, den erfarne atlet, og den målrettede styrketræner. Så uanset hvad dine mål er rettet imod, vil der altid være en løsning på snacks og opskrifter som kan hjælpe dig med at modstå sukkertrangen og i stedet komme tættere på dine mål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *